Huidverzorging

Haartjes aan je huid kan soms heel onaangenaam voelen. Vooral haren aan je gezicht, oksels en schaamplek. Maar niet eenieder kan tegen harsen. Sommigen mensen zijn er extra gevoelig voor. Na het harsen krijg je bultjes en dit maakt je gezicht lelijk. Gelukkig zijn er manieren om deze complicatie van harsen te minimaliseren en voorkomen.

Irritatie

Kleine bultjes zijn een normale reactie: Harsen irriteert en belast de huid, wat kan resulteren in een milde ontstekingsreactie die folliculitis wordt genoemd. Dit verschijnt in de vorm van een bobbelige uitslag die verschijnt na ontharing. Omdat de huid rond het gezicht bijzonder gevoelig is, loopt deze een groter risico op bultjes na het waxen. In de meeste gevallen zal de irritatie binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen.

Allergische reacties

Als u zwelling op en rond het wasgebied ervaart, die enkele dagen aanhoudt, kunt u last hebben van een allergie. In dit geval loont het de moeite om goed te kijken naar de producten die je gebruikt. In de meeste gevallen is een nieuwer waxproduct de boosdoener. U kunt echter alles testen, van uw wax tot de lotion die u gebruikt na het waxen van uw hand om het probleem te helpen identificeren en oplossen.

Wanneer moet u een medisch advies inwinnen: Als u een bult opmerkt die gedurende enkele weken niet weggaat of die groter lijkt te worden, moet u met uw arts praten. Niet alle aanhoudende hobbels zijn slecht nieuws, maar u wilt wel iets problematisch uitsluiten.

Vóór de wastijd

Zorg ervoor dat het gebied van het gezicht dat moet worden gewaxt, vrij is van lotions en make-up. Een milde exfoliant helpt ook om dode huidcellen te verwijderen en irritatie te verminderen.

Je wax kiezen

Als je weet dat je een gevoelige huid hebt, kies dan voor een wax die bekend staat als zachtaardig. Als je je laat harsen door een professional, zorg er dan voor dat je aangeeft dat je huid gevoelig is en dat je eventuele allergieën hebt.

Cool Compress

Een koud kompres is een van de eenvoudigste aspecten van de nabehandeling van wax. Kou kalmeert op natuurlijke wijze ontstekingen, wat de genezing van bultjes na het waxen kan helpen versnellen. Breng eenvoudig een koud kompres aan op het getroffen gebied gedurende maximaal 20 minuten, en u zou moeten merken dat het gebied kalmeert. Merk echter op dat hoewel dit zal helpen, het de hobbels niet volledig zal oplossen.

Vermijd hitte

Net zoals kou ontstekingen kan kalmeren, kan hitte een verzwarende factor zijn. Daarom wil je zo veel mogelijk uit de buurt van warme omgevingen blijven en hete baden of douches vermijden na het harsen van je gezicht. Vermijd ook elke inspannende activiteit gedurende de eerste 12-24 uur na het harsen, omdat transpiratie en, nogmaals, hitte, het gebied zal irriteren. Dit geldt met name voor full face waxen voor mannen.

Vermijd het aanraken van het getroffen gebied: hoewel het verleidelijk is om te porren en zelfs de bultjes te laten knappen, zal dit alleen maar leiden tot meer roodheid en irritatie. Als uw handen niet schoon zijn wanneer u uw gezicht aanraakt, kan dit ook leiden tot infectie.

Sla geparfumeerde producten en make-up over: Geparfumeerde lotions en crèmes kunnen de vers gewaxte huid irriteren. Als uw gezicht bijzonder gevoelig is, kunt u ook gedurende ongeveer 24 uur geen make-up op het gewaxte gebied aanbrengen. Sommige mensen kunnen zonder problemen make-up dragen, maar mensen met een gevoelige huid kunnen irritatie.